Siemię lniane - dlaczego warto stosować? To po prostu nasiona lnu pospolitego, czyli małe ziarenka o ogromnym znaczeniu dla zdrowia. Ze względu na cenne właściwości odżywcze, wspomaganie w leczeniu wielu chorób i ogólne korzystne działanie na organizm zaliczane są do superfoods, czyli produktów o potwierdzonym wsparciu dla zdrowia. Jak jeść i pić siemię lniane? Jakie właściwości mają te nasiona?
Siemię lniane - na co ma wpływ?
Siemię lniane jest sprzymierzeńcem w prawidłowym funkcjonowaniu gospodarki hormonalnej kobiet i układu pokarmowego przez tworzenie uszczelniającej bariery ochronnej żołądka. Działa łagodząco na refluks. Ma pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawarty w nim błonnik pokarmowy przedłuża uczucie sytości i oddziałuje na zachodzące w organizmie procesy metaboliczne.
- Nasiona lnu zwyczajnego zawierają związki roślinne o działaniu przeciwzapalnym, co jest korzystne w łagodzeniu objawów chorób zapalnych, takich jak choroba Crohna czy reumatoidalne zapalenie stawów - wymienia mgr Klaudia Pieniążek, dietetyk z przychodni Medyczna Gdynia.
(...)
Zawartość siemienia lnianego
Jest bogate nie tylko w kwasy omega-3, ale także inne składniki odżywcze: witaminy z grupy B, A, D, E ,K, kwas foliowy, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo, selen cynk, miedź, mangan i lignany.
- Wysoka zawartość lignanów, czyli naturalnych związków roślinnych, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne czyni je wyjątkową żywnością - można je określić mianem polskiego superfoods - mówi Klaudia Pieniążek.
Dostępne są dwa rodzaje nasion lnu - brązowe i złote, które różnią się pod względem ilości zawartego w nich barwnika, ale mają podobną ilość składników odżywczych.
Czytaj więcej na: https://zdrowie.trojmiasto.pl/Siemie-lniane-Jak-i-dlaczego-warto-stosowac-n176821.html