NIEDOBORY ŻELAZA . JAK JE UZUPEŁNIĆ? TRÓJMIASTO.PL

2023.03.20

Żelazo w diecie. Co jeść?

- Żelazo to kluczowy składnik odżywczy dla naszego organizmu. Bez niego nie ma życia. Występuje w dwóch postaciach: hermowej i niehemowej. To pierwsze znajdziemy przede wszystkim w mięsie czy podrobach. W roślinnym pożywieniu również je spotkamy, tyle że w postaci niehemowej. Jego źródłem będą np. strączki, popularne wśród wegan tofu, a także buraczki. Szczególnie kobietom w ciąży polecam włączenie zakwasu buraczanego do codziennego menu - mówi mgr Paulina Andrzejewska, dietetyk kliniczny z przychodni Medyczna Gdynia.

Niezależnie od tego, czy wybieramy produkty zawierające żelazo hemowe, czy niehemowe, warto pomóc organizmowi w jego wchłanianiu. W tym zakresie ważną rolę odgrywa probiotykoterapia i witamina C. Żeby zwiększyć wchłanianie żelaza, warto łączyć je z produktami o wysokiej zawartości witaminy C, np. porcję mięsa z kapustą kiszoną.

- Z praktyki gabinetowej wiem, że czasem można takie produkty jeść, a mimo wszystko cierpieć na niedobory. Żelazo lubi naszą zdrową mikroflorę i prawidłowo działający żołądek. Bardzo ważna jest wtedy dogłębna diagnostyka, jeśli żelazo - mimo spożywania go w diecie - nadal nam ucieka - dodaje Paulina Andrzejewska.

Czytaj więcej na: https://zdrowie.trojmiasto.pl/Niedobory-zelaza-Jak-je-uzupelnic-n175554.html

 

 

Wróć

Formularz kontaktowy dla Pacjenta

Masz do nas pytania ? Chcesz umówić wizytę ?
Napisz do nas korzystając z poniższego formularza ...